Puritatea aurului

Aurul pur ( 24kt ) este prea moale pentru purtarea zilnica asa incat pentru a lua forma de bijuterie purtabila se amesteca cu o mixtura de metale precum argintul, cuprul si zincul pentru a ii se oferi duritate si durabilitate.

Kt (karate) este unitatea de masurare a calitatii - densitatii aurului dupa cum urmeaza :
  • 24kt inseamna 99.9999% aur pur si prea moale pentru bijuterii
  • 18kt inseamna 75.0% aur pur + 25.0% aliaj si este recomandat pentru bijuterii
  • 14kt inseamna 58.3% aur pur + 41.7% aliaj si este perfect pentru bijuterii oferind o rezistenta in timp mai buna decat aurul de 18tk
  • 10kt inseamna 41.7% aur + 58.3% aliaj si se foloseste pentru durabilitatea lui in bijuteriile din vestul Europei si in Rusia

Culoarea aurului

Culoarea aurului este influnetata de doi factori:

  1. Culoarea nativa a metalelor folosite in aliajul respectiv
  2. Puritatea aurului repsectiv cat aur pur exista / gram in bijuteria finala. Spre exemplu daca e sa comparam doua inele identice dar din aur de 14kt si de 18kt, cel de 18kt o sa fie putin mai intens in nuanta naturala a aurului, de galben.

Nu exista aur roz sau ar alb, exista doar aurul pe care il vedeti in documentare, extras din pamant, galben. Acesta odata rafinat ajunge sa fie aproape pur 99.9999% aur pur si care apoi se combina in procentele de mai sus si rezulta aur galben / roz sau alb in functie de culoarea aliajului folosit.

Ingrijirea aurului

Fiind un element natural, aurul este afectat de chimicalele dure cum ar fi clorul si alte produse de curatenie.

Va recomandam sa nu purtati bijuterii atunci cand folositi chimicale ( si nici solutiile grunjoase ce contin nisip pentru curatarea bateriilor, chiuvetelor etc ) pentru a reduce uzura bijuteriei si pentru a ii prelungi stralucirea.

Pentru a curata o bijuterie din aur e recomandat sa o inmuiati in apa cu sapun lichid fara soda caustica si sa o spalati cu o carpa moale.

Si mai bine este daca apelati la serviciile DiaModis de curatare profesionala facuta la masina cu ultrasunete si sub jetul de aburi.

Platina

Platina este cel mai admirat metal folosit in crearea de bijuterii mai ales pentru culoarea naturala “alba” a platinei, alb care nu se va decolora niciodata dar si datorita faptului ca nu exista alergie la platina.
Platina accentueaza datorita nuantei si stralucirii sale, lucirile diamantelor.

Fiind de 30 ori mai rar gasita in natura spre deosebire de aur, platina se foloseste in bijuterii intr-un procent de 95% restul de 5% fiind aliaj.

Platina este aproximativ de 1.60 ori mai grea decat aurul per cm cub deci daca un inel din aur 14kt are spre exemplu 2.50 grame, la aceleasi volume, din platina inelul o sa cantareasca aproximativ 4.00 grame.
Tehnologia folosita la turnarea si prelucrarea platinei este cu mult mai costisitoare si delicata astfel ca produsul finit este semnificativ mai scump decat daca ar fi din aur.
Pe scurt de retinut : bijuteria din platina are doar 5% aliaj, restul fiind platina pura care nu provoaca alergii, platina se poate reinfrumuseta foarte usor in urma zgarieturilor aparute prin simpla polisare si prelucrarea platinei o face sa fie semnificativ mai scumpa decat aurul in forma finala a bijuteriei deci si mai rara.