Inainte sa descoperim caracteristicile diamantelor dpdv tehnic si respectiv cum sa alegi un diamant, sa cunoastem putin ce este diamantul si ce a insemnat el de-a lungul istoriei!

 • Diamantul este piatra lunii Aprilie, cel mai dur material natural de pe glob, mai vechi de 1 miliard de ani.
 • Diamantele pot fi arse. Pentru a arde un diamant este nevoie ca el sa ajunga la temperaturi intre 700-900 grade Celsius. Incendiile domestice si arzatoarele de bijuterie pot ajunge la acele temperaturi.
 • Cele mai folosite diamante in domeniul bijuteriilor sunt cele de culoare cuprinsa intre D si Z. Dar diamantele se creeaza intr-o varietate de culori, albastru, verde, orange si rosu fiind cele mai rare, galbene si maro fiind cele mai intalnite.
 • Greutatea diamantului se masoara in “carate” ( prescurtat “ct” si nu “kt” care este prescurtarea ce reprezinta puritatea aurului ). Cuvantul “carat” deriva de la cuvantul keration, denumirea greceasca a semintelor de roscov ( acel copac existent si in Romania ale carui fructe seamana cu pastaile de fasole ). Pentru ca greutatea unei seminte varia de la caz la caz, in 1913 caratul a fost introdus in sistemul metric, 1.0ct fiind echivalent cu 0.2 grame sau 5ct = 1 gr
 • Cel mai mare diamant descoperit in natura este diamantul “Cullinan” care cantareste 3106ct ( 621 grame ) are dimensiunile de 10.1 x 6.35 x 5.9 cm, a fost descoperit in Africa de Sud pe 26.01.1905
 • Diamantele s-au format acum miliarde ( da, miliarde ) de ani prin combinatia dintre presiune si temperatura extrema de la adancimea de 150-200 km in interiorul pamantului, ajungand la suprafata datorita activitatii vulcanice
 • Aproximativ 30 % din diamantele extrase au calitate buna pentru a fi folosite in bijuterii
 • Inainte de secolul 18 majoritatea diamantelor se extrageau din India. Descoperite si in sudul Americii inca din 1725 diamantele au inceput sa fie extrase si din America de nord incepand cu 1840 dar revolutia si globalizarea s-au intamplat in 1860 odata cu descoperirea lor si in Africa

Acum ca stim cate ceva despre cat de speciala este aceasta minunata piatra transparenta, sa descoperim si aspectele tehnice care o fac mai mult sau mai putin calitativa:

1. Taietura

Taietura este cel mai important aspect de luat in calcul cand achizitionati un diamant. Taietura este cel mai mare factor care influenteaza stralucirea si fara a avea o calitate superioara a taieturii chiar si un diamant de calitate poate parea mediocru si lipsit de viata.

Cand taietura diamantului este facuta ideal, lumina se reflecta de pe fata diamantului ( “table” ).
Daca taietura este subtire lumina evadeaza prin partea inferioara a diamantului iar daca este prea adanca, lumina se pierde prin laterale si nu mai ajunge ca si lucire inapoi la ochiul privitorului.

35% din diamantele folosite in Romania au taietura slaba (poor sau fair). Aceste diamante au un aspect matuit sticlos. DiaModis nu foloseste diamante cu taietura slaba.
25 % din diamantele folosite au taietura buna (good). Ele reflecta o buna partea din lumina receptionata dar la un nivel vizibil inferior celor cu taietura mai buna. DiaModis nu foloseste diamante cu taietura buna.
Doar 15% din diamante beneficieaza de taietura foarte buna (very good). DiaModis foloseste doar diamante cu taietura foarte buna ( VG – acestea asigura un maxim de stralucire la un pret accesibil ) sau ideala.
Doar 3% din diamantele folosite au taietura ideala. DiaModis poate echipa la cerere bijuteria dorita cu diamante taiate ideal. Ele asigura maximul posibil de stralucire dar evident aduc cu sine un extra cost semnificativ fata de diamantele folosite in mod normal.

2. Culoarea

Culoarea diamantului este al doilea cel mai important aspect de luat in consideratie cand achizitionati un diamant, imediat dupa taietura acestuia.

Culoarea este primul aspect pe care ochiul il identifica dupa stralucire si in cazul acesta cu cat mai putin cu atat mai bine.
Cu cat e mai incolor diamantul cu atat mai sus se claseaza pe scara de culori.

DiaModis foloseste doar diamante fara culoare (D-E) sau aproape fara culoare (G-H), asigurandu-se ca acea culoare naturala prezenta in orice diamant este in mod normal invizibila ochiului liber.

Culoarea D: absolut fara culoare, albul perfect daca putem spune asa. Sunt extrem de rare. DiaModis echipeaza la cerere bijuteriile cu diamante culoare D

Culorile E-F: fara culoare. Aproape indetectabile urme de galben, imposibil de observat cu ochiul liber, excelenta calitate la pret corect. Diamodis recomanda aceste diamante pentru o calitate extraordinara.

Culorile G-H: aproape fara culoare. Diamante cu o foarte usoara tenta de galben, dificil de observat chiar si cu ochiul antrenat. DiaModis recomanda aceste diamante dpdv raport calitate/pret.

Culorile I-J : diamante cu vizibila tenta de galben, nu folosim diamante cu aceste culori.

Culorile K-Z: nu folosim diamante cu aceste culori.

* Tineti cont cand alegeti diamantul de culoarea aurului. Daca bijuteria este din aur alb recomandam diamante culoare G sau superioara. Daca bijuteria este din aur galben sau roz, poate acomoda cu succes diamante culoare H *

3. Claritatea

Cand discutam despre claritatea unui diamant ne referim la incluziunile prezente in mod natural in orice diamant. Claritatea este factorul cel mai permisiv de luat in calcul intrucat majoritatea incluziunilor prezente in diamantele folosite la bijuterii sunt microscopice si nu se pot observa cu ochiul liber neantrenat sau neajutat de tehnologie (lupa, microscop). Astfel daca vreti sa achizitionati un diamant care la ochi sa fie curat (Eye-clean) acesta trebuie sa aiba nivelul de incluziuni SI1 sau mai bun. Daca vorbim de diamante peste 0.50ct e bine ca acestea sa fie clasa de incluziuni minim VS2
DiaModis livreaza toate diamantele de peste 0.30ct inclusiv, alaturi de certificatul international GIA, seria certificatului fiind gravata laser pe diamant, verificabila la microscop.

 • I1 = incluziuni observabile cu lupa 10x si chiar si cu ochiul liber. DiaModis nu foloseste astfel de diamante.
 • SI2 = incluziuni observabile cu lupa 10x si cu greu observabile cu ochiul liber. DiaModis nu foloseste astfel de diamante.
 • SI1 = incluziuni observabile cu lupa 10x si aproape imposibil de observat cu ochiul liber. Sunt diamante ce intra in categoria Eye-clean si pe care le recomandam cu caldura datorita raportului calitate pret.
 • VS1, VS2 = incluziuni greu observabile chiar si cu lupa 10x si imposibil de detectat cu ochiul liber. Sunt diamante ce intra in categoria Eye-clean si pe care le recomandam cu caldura ca fiind cel mai bun raport calitate/pret.
 • VVS1, VVS2 = incluziuni imposibil de detectat chiar si cu lupa 10x. Sunt diamante rare din categoria Eye-clean folosite la cerere de catre DiaModis.
 • FL & IF = teoretic diamantul este perfect dpdv al incluziunilor atat la suprafata cat si in profunzimea diamantelor. DiaModis poate echipa bijuteria dorita cu acest tip de diamant, la cerere.

Recomandam cu incredere folosirea doar a diamantelor din categoria Eye-clean (intre SI1 si FL).
Astfel bijuteria dumneavoastra, privita asa cum se priveste o bijuterie, cu ochiul o sa fie perfecta.
Avansarea catre clase de claritate peste VS2-VS1 aduce valoare diamantelor folosite si incarca nota de plata pentru acest privilegiu insa dpdv al ochiului diferenta nu este sesizabila, este fizic imposibil sa vezi incluziunile unui diamant ce intra in categoria Eye-clean.

DiaModis foloseste ca sistem de referinta analizele laboratorului international GIA (www.gia.edu) si recomanda diamante cu taietura minim VG, culoarea minim G si claritatea minim SI1.